• Biblická olympiáda - odovzdávanie cien

            • Pán farár s pani riaditeľkou odovzdali ceny naším žiakom, ktorí vyhrali dekanátne kolo Biblickej olympiády. Tešíme sa z ich úspechu.  Dňa 26. 4. 2022 zabojujú o prvé miesto v diecéznom kole. Držíme im palce.

            • Veľkonočné plávanie

            • Ďakujeme žiakom našej školy za prezentáciu v plaveckej súťaži, ktorá sa uskutočnila v priestoroch plavárne v Čadci dňa 11.04. 2022. 

              Reprezentanti:

              Michal Fuchs 9.A

              Samuel Goralka 8.A

              Zuzana Gonščáková 7.A

              Karin Rotková 5.B

              Richard Goralka 5.B

              V oboch kategóriach: 25 metrov voľný spôsob a 50 metrov prsia sa na 2. mieste umiestnil: 

              Marek Ivan 5.A  

              Gratulujeme. 

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľstvo ZŠ sv. Andreja Svorada a Benedikta v Skalitom  v zmysle Zákona č. 245/2008 § 150 ods. 5 o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov  oznamuje, že dňa 06.04.2022 z organizačných dôvodov udeľuje žiakom 5. až 8. ročníka voľno /riaditeľské voľno/.

          • Darujte našej škole 2 % z Vašej dane
            • Darujte našej škole 2 % z Vašej dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov aj našej škole. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole a skvalitnenie vybavenia školy. Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. ĎAKUJEME.

            • Deň s knihou

            • Po neplánovanej zmene termínu sa žiaci našej školy počas celého dnešného dňa venovali netradičným aktivitám. Zahrali sa na hercov, súťažili v kvíze, pracovali s rôznymi typmi kníh, či vyrábali záložky. Priebežne boli výkony hodnotené a na konci ocenené najlepšie tímy. Okrem netradičného vyučovania sa dnes na našej škole otvorila školská knižnica, ktorú žiaci budú môcť pravidelne navštevovať.

          • Športovo-turistický krúžok
            • Športovo-turistický krúžok

            • 26. 03. 2022 absolvovalo 31 sympatizantov Športovo-turistického krúžku našej školy výlet do Vysokých Tatier. Absolvovali sme klasický zimný okruh - Starý Smokovec - Hrebienok (Ľadový dóm) - Rainerová útulňa - Vodopády studeného potoka - Bilíkova chata a s5. 

            • Biblická olympiáda - dekanátne kolo

            • Opäť sa tešíme z ďalšieho úspechu našich žiakov. V dekanátnom kole sme obsadili 1. miesto z čoho máme veľkú radosť. Ďakujeme Michalovi Gonščákovi (8.A), Jarkovi Šmatlavovi (8.A), Anetke Filovej (7.A) a nahradníkovi Antonovi Patrikovi Tisoňovi (5.A), že sa zapojili do tejto súťaže. Srdečne im gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov v diecéznom kole, kde budú súťažiť o postup do celoslovenského kola.

            • Janka Kubánková: Web stránka: BMG Adana 2022, Erasmus +

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Janka Kubánková: Web stránka: BMG Adana 2022, Erasmus +.

              projekt BE MY GUIDE - návšteva partnerskej školy Adana, Turecko

              S Erasmom do TURECKA

               

              Po uvoľnení pandemických opatrení konečne nadišla chvíľa, kedy môžeme s Erasmom opäť cestovať, navštevovať partnerské školy a spoznávať európsku kultúru, históriu a tradície.

              Naše najaktívnejšie „ Erasmáčky“ Stela, Izabela, Bianka, Emma a Zuzana sa počas jarných prázdnin vydali objavovať Turecko.

              Turecko bolo viac ako 600 rokov súčasťou mocnej Osmanskej ríše. Dnes je republikou so zmesou islamských a západných tradícií. Pobrežie Turecka je lemované Stredozemným, Čiernym, Egejským a Marmarským morom. Najväčším mestom je Istanbul, ale hlavným mestom je Ankara. 3 %  územia Turecka ležia v Európe a 97 % v Ázii.

              Naša partnerská škola sa nachádza v Adane, piatom najväčšom tureckom meste. Má približne 1200 žiakov. Pri prehliadke školy a programe, ktorý si pre nás pripravili sme zistili, že sú veľmi  temperamentní a milí, radi spievajú, tancujú a športujú. Najlepšie výsledky dosahujú vo futbale, futsale a bocci.

              V Adane žijú približne 4 milióny obyvateľov. Legenda hovorí, že mesto založil Adanus, syn boha počasia Cronusa. Väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia. Modlia sa päťkrát denne a miestom ich náboženských stretnutí sú mešity. Najväčšou mešitou v meste je mešita Ulu, postavená v 16. storočí.

              Turci sú veľmi pohostinný národ. Typický je pre nich turecký čaj a káva, ktoré pijú počas celého dňa. Turecká kuchyňa je preslávená jahňacím kebabom, ktorý, popravde, dievčatám príliš nechutil. Tradičným nápojom je Ayran, pripomínajúci kyslé mlieko a Šalgan z fermentovanej červenej repy.

              Pri pátraní po kultúrnych a historických pamiatkach sme navštívili mesto Tarsus, rodisko apoštola Pavla a kostol, ktorý mu je zasvätený. V meste sa nachádzajú pozostatky domu rodiny, v ktorej svätý Pavol vyrastal, studňa a nádoba, z ktorej podľa dávnej legendy pil. Do mesta sme vstúpili cez Kleopatrinu bránu, ktorá tu stojí od čias Rímskej ríše. Podľa legendy sa tu stretla egyptská kráľovná Kleopatra s Markom Antoniom.

              Cieľom nášho putovania bol aj Varda Viaduct. Je súčasťou Istanbulsko – Bagdadskej železničnej trate. Stal sa veľmi známy vďaka filmu Skyfall. Má výšku 98 m. Je to most, kde bol James Bond postrelený a padal v ústrety smrti z idúceho vlaku.

              Jedinečnú prírodnú scenériu sme obdivovali v oblasti Kapadokie , v preklade „ v krajine nádherných koní“. Je to sopečná hornatá krajina so skalnými útvarmi, ktoré Turci pomenovali Čarovné komíny. V minulosti obyvatelia využívali mäkkú vulkanickú skalu na hĺbenie svojich domov, kostolov, kláštorov, či vytváranie podzemných tunelov. Göreme je jediným miestom, kde sú kamenné obydlia stále využívané. V roku 1985 bolo Göreme zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tradičným suvenírom, ktorý sme si z tejto oblasti priniesli je Nazar, talizman kruhového tvaru tmavomodrej farby s bielo-modrým okom uprostred. Tomuto amuletu sa pripisujú magické vlastnosti, a to najmä ochrana majiteľa pred zlom a negatívnou energiou.

              Skaly v údolí Devrent akoby vyobrazovali rôzne bytosti. Pri troške fantázie sme videli ťavu, tučniaka či delfína. Je tu i skalnatý stĺp, ktorý návštevníkom pripomína Pannu Máriu držiacu Ježiša. 

              Týždeň rýchlo ubehol a nastal čas rozlúčky. Posledný spoločný deň sme strávili v pobrežnom mestečku Yumurtalık. Po slávnostnom obede sme obdržali naše účastnícke certifikáty, zdieľali svoje dojmy a pocity a užili si pohľad na chladné vlny Stredozemného mora.

                   Domov sme sa vrátili s poznaním, že Turci sú hrdý národ. Hrdí sú na svoju krajinu, vlajku, svojho prvého prezidenta Ataturka. Sú taktiež veľmi pohostinní, priateľskí, zvedaví a ochotní pomôcť. Vďaka našim spoločníkom, žiakom a učiteľom partnerskej školy, sme prežili nezabudnuteľný týždeň a už sa tešíme a pripravujeme na ich májovú návštevu u nás.

               

              Koordinátorka projektu J. Kubánková

               

               

            • Biblická olympiáda

            • Aj tento školský rok nás v dekanátnom kole Biblickej olympiády budú reprezentovať naši žiaci. Medzi najlepších z našej školy patrili Michal Gonščák (8.A), Jaroslav Šmatlava (8.A), Aneta Filová (7.A) a Anton Patrik Tisoň (5.A). Držíme im palce a prajeme veľa úspechov.

            • Aktualizácia pomoci pre Ukrajinu

            • Prosíme rodičov, aby materiálnu a potravinovú pomoc pre ľudí, ktorých zasiahol konflikt na Ukrajine nosili do zajtra 4.3.2022 (do 12:00)  už len do kancelárie Obce Skalité – Prevádzkáreň (vchod vedľa ambulancie detskej lekárky). Aktuálne vzišla potreba nosičov pre bábätká a kočíky pre deti.

            • Krása slova 2022 - okresné kolo 68. Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 1. marca 2022 sa v Čadci konalo OKRESNÉ kolo umeleckého prednesu Krása slova 68. Hviezdoslavov Kubín. Našu školu v umeleckom prednese reprezentovala žiačka Lucka Hlušková zo 4.B, ktorá sa umiestnila na krásnom 1. mieste. Lucke k jej úspechu  srdečne blahoželáme!

            • Duchovné obnovy

            • Milá naša škola,

              v uplynulých dňoch sa na našej škole uskutočnili duchovné obnovy jednotlivých tried. Po dlhom období vzájomnej odlúčenosti sme sa opäť mohli podeliť o spoločné duchovné dobrá. Duchovné obnovy na prvom stupni viedol pán kaplán Štefan Richtárik. Spoločne so žiakmi objavovali krásu stvorenia a úžasných darov, ktoré nám Pán zosiela. So staršími žiakmi sa zamýšľali aj nad hriechom a jeho škodlivým vplyvom na celé stvorenie. Žiaci druhého stupňa sa spolu s pánom farárom zamýšľali nad témou priateľstva. Dlhé obdobie dištančného vzdelávania neprialo budovaniu priateľstiev a tak sme spoločne objavovali, aké je dôležité mať v živote dobrého priateľa, o ktorého sa môžeme oprieť a ktorému sa môžeme zdôveriť. Jednotlivé dni duchovných obnov vyvrcholili slávením sv. omše, do ktorej sme vkladali naše prosby a vďaky. Ďakujeme Pánovi za všetky spoločné krásne chvíle.

              Farár Martin a kaplán Štefan.

            • Všetkovedko

            • Žiaci 1. st. sa zapojili do vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO. Za preukázanú múdrosť titul Vševedko získal Stanislav Gonščák 4.B a Emka Lupienská z 1.B. Titul Vševedkov učeň získali žiaci z 3.A: Filip Kraus, Filip Gelačák, Klára Ramšáková, Agáta Marjaková, Lilien Juricová.  Mgr. Petráková

          • Pomáhame Ukrajine
            • Pomáhame Ukrajine

            • Vážení rodičia, milé deti, udalosti uplynulých dní otriasli každým z nás. Je dôležité, aby sme trpiacim podali pomocnú ruku. Aj naša škola chce v tejto ťažkej dobe pomôcť ľuďom z Ukrajiny, ktorí prišli na Slovensko utekajúc pred vojnovým konfliktom v ich zemi.

              Na základe uznesenia krízového štábu obce Skalité informujeme o možnostiach pomoci zverejnených na stránkach obce - link: POMÁHAME UKRAJINE

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje